Wczoraj, 10 maja 2018 roku, odbyła się prelekcja na temat Sycylii, którą wygłosiła Izabela Bolanowska.

Na Sycylii połączyły się w jedno kultury panujących tu przez wieki ludów. Ciekawa mieszanka wpływów odcisnęła również ślad na sycylijskiej kuchni. Arabowie zasadzili rozległe gaje cytrusowe i pozostawili po sobie upodobanie do rozmaitych ciast i słodkości, arystokracja normańska i hiszpańska przygotowywała wymyślne potrawy a apetyty rybaków, wieśniaków i robotników zaspokajała cucina povera - proste i pyszne dania z podstawowych składników. Do tego zawsze doskonałe wina wytwarzane z winogron z tej skąpanej w słońcu wyspy. Dobre jedzenie, serdeczność mieszkańców, bogata tradycja i ludowe festy, urokliwe małe miasteczka, niezwykłe bogactwo zabytków, różnorodność krajobrazu i słońce - Sycylia jest prawdziwą wyspą skarbów.

maj1maj2maj3maj4maj5

                 ●